Tarihimizde Etnik Temizlik ve Zoraki Göçler
Tarihimizde birçok etnik temizlik ve zoraki göç yaşanmıştır. Maalesef Yunan, Ermeni, Sırp, Rus, Fars, Yahudi, İngiliz, Fransız, Çin ve Amerikanların zulmüne uğrayan Türk ve İslam dünyası bugün bu vakalarla hem eli kolu kesilmiş hem de haksız duruma düşürülmüştür. Geçenlerde tam da bu konuyla ilgili bir eser elime geçti. Esere gerçekten hayran kaldım. Bu eserin ismi yazımın başlığıyla aynı olan ‘ Tarihimizde Etnik Temizlik Ve Zoraki Göçler’.
MUHTEVA
Eser zinde yayıncılıktan çıkan 446 sahifelik ciddi bir eser. Yazarı Hüseyin Güntekin isimli Balkan asıllı bir amcamız. Üzerinde ‘Selçuklu- Osmanlı ve Balkanlarda yaşanmış gerçek olaylar’ yazıyor. Farklı yazar ve şairlerin yazı ve şiirlerinden meydana gelen bu derleme eserde mutlaka kendinize göre bir parça bulacaksınız. Öyle anlaşılıyor ki bu eser uzun tecrübeler, ciddi araştırmalar, birçok fikir alışverişi üzerine inşa edilmiş sağlam bir yapı. Genel yayın yönetmenliğini Veysel Topuz’ un yaptığı eser 2018 senesinde İstanbul’da basılmış. Yazarın özgeçmişi, teşekkür, önsöz ve bunları takip eden 6 bölümden oluşmaktadır.
Eserin üslubu herkese hitap etmeyebilir. Okuyucular bazı yerlerde kopukluklar yaşandığını hissedebilir. Lakin bu eser derleme ve araştırma olduğundan bu gibi durumlar belki normal hatta şarttır. Kitabın güzel tarafı ise hem beyne hem kalbe hitap etmesidir. Zira hem düz yazılara hem de şiirlere yer verilmiş. Bu da eserin kalın olmasına rağmen sıkıcı olmasını engellemiş. Balkanlarda yaşanan acıları, akan kan ve gözyaşlarını, uygulanan soykırımları kaynaklar ve fotoğraflarla ortaya koyuyor ve Türklerin/Müslümanların o topraklara adeta nüfuz ettiğini dile getiriyor. Ne kadar acı çekilse de o topraklardan tamamen vazgeçilmediğini söylüyor. Orada bizim bakiyemiz kaldı kalmasaydı bile biz oraları kalbimizde yaşatmaya devam ederdik fikrini veriyor. Eseri okuyunca ister istemez içinizi bir hüzün kaplıyor. İnsan insana bunu nasıl yapar diyorsunuz.
TASARIM VE KAPAK
Eserin kapak tasarımını Mustafa Karakuş yapmış ve gerçekten iyi iş çıkarmış. Lakin iç düzen için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Yazım yanlışları, düzensizlik var biraz. Kısacası yayınevi yazar kadar iyi iş çıkarmamış. Bunun birkaç sebebi olabilir. Ama iki sebepten bahsetmek istiyorum.
İlk olarak araştırma eserlerine, ilmi çalışmalara gereken değer verilmemekte. Bu halk nezdinde de böyle yayınevi nezdindede. İş böyle olunca saçma sapan aşk romanları basılırken gösterilen dikkat bu tür eserlere gösterilmiyor.
İkinci olarak da yazar bu ehemiyetli eseri kendi imkânlarıyla bastırmış. Ve maalesef imkanlar dahilinde ancak orta düzeyde bir baskıya gücü yetmiş. Çünkü bu memleket böyledir. O kadar emek verir böyle bir eser meydana getirirsiniz ama bastırırken para engeline takılırsınız. Onu geçtiniz diyelim bu sefer cehalet yüzünden eser itibar görmez ve satılmaz. Hadi herkesi anlarız da Balkan asıllı insanların, Balkan-Rumeli-Trakya STK’larının bu esere gereken değer ve desteği vermemesi ne gibi bir sebeb-i mucibeden neş’et eder?
Tüm bu bahtsızlıklara rağmen bu eser o kadar kapsamlı ki yayınevinin ufak tefek kusurları çok da rahatsız etmiyor. İleri zamanlarda bu kitabın serisi niteliğinde Kafkaslara dair bir eserini bastırmak istediğini söyleyen yazar bizden de konu dahilinde şiir ve yazı talep etti. Biz de kabul ettik. Ama korkarız ki bu sefer de Kafkas asıllılar ve Kafkas STK’ları Balkanlıların yaptığı gibi yapacak. Umarız ki bu sefer her şey daha güzel olur.
‘Tarihimizdeki Etnik Temizlik Ve Zoraki Göçler’ isimli eser hakkındaki yazımız burada sona eriyor. Kitabı okumanız dileğiyle.