Grup Kıyam ile Söyleşi
Burak: Grup Kıyam Kimdir? Tam olarak neye ve kime kıyam eder?
Grup Kıyam: Öncelikle tanışma ve kuruluş sürecimizden bahsederek başlayalım isterseniz. Daha sonra neden Kıyam ismini seçtiğimizi ve isme verdiğimiz misyonu anlatalım.
Grup Kıyam ilk olarak çocuk yaşta fikri, kültürel, sosyal ve sanatsal eğitimlerini beraber almaya başlayan arkadaşlar tarafından kuruldu. Aile ve Okul eğitimlerinin yanında, Sivil bir eğitim kurumu olan Özgür Çocuk kulübü ile birlikte bu eğitimler desteklendi. Özellikle bu kulüp, sanatsal ve kültürel eğitimler konusunda çocuk yaştaki bizlerin müziğe yönelmesinde çok büyük rol oynadı. Aynı süreçte Grup Yürüyüş ile tanışma ve çalışma imkânı bulduk ve müzik eğitimlerimizin temellerini bu süreçte attık. Üç-Dört arkadaş ile başlayan müzik serüvenimizde kardeşlik ve arkadaşlık ağlarımızın genişlemesiyle, gelişmesiyle sayımız çoğaldı. Aynı zamanda bir müzik grubu nasıl bir müzikal alt yapıya sahip olmalı ve nasıl canlı bir müzik grubu olabiliriz sorularına iyice kafa yorduk. Bu süreçte yeteneği olan arkadaşlarımızı farklı enstrümanlar ile ilgilenmeye teşvik ettik ve grubumuzu büyüttük. Şu an hali hazırda da elimizden geldiğince müziğe ilgisi olan kardeşlerimizle ilgilenmeye ve gerekli yönlendirmeleri yapmaya çalışıyoruz.
İşte hikayemiz bu şekilde başladı. Şu anda bünyesinde yedi kişiyi barındıran bir grubuz Elhamdülillah. Grubumuz içerisinde müzik alanında kariyerini devam ettiren kardeşlerimiz olduğu gibi çok faklı mesleklerde çalışan kardeşlerimiz de mevcut. Mühendislik, Yöneticilik, Akademisyenlik ve Öğretmenlik gibi birçok alanda aktif çalışan arkadaşlarımız, vakitlerinden infak ederek Grup Kıyam ile birlikte güzel işler yapma çabasındalar. Bu çaba ile şu ana kadar 3 albüm 1 single çalışması yayınladık ve Sosyal medyada da gündeme dair çalışmalar paylaşmaktayız.
Albümlerimiz ve Single’mız sırayla;
1- Bir Dünya İstiyorum (Çocuk Şarkıları) – Çocukluğumuzla ve çocuklarla ortaklaşa yaptığımız bir albüm.
2- Temmuz Kıyamı (Single) – 15 Temmuz gecesi ve o geceyi takip eden süreç içerisinde hissettiklerimizi anlattığımız bir single.
3- Dünden Bugüne (Akustik) – Büyürken dinlediğimiz, dilimizde sürekli tekrar eden ve zihnimizdeki tohumları büyüten ezgilerimizden oluşan bir albüm.
4- İkra – Tamamen Özgün olan ve meselelerimize Kıyamca bir bakış açısı sunan bir albüm.
Yayınladığımız çalışmalarımız bu şekilde olmakla beraber bunlar haricinde Youtube üzerinden birçok çalışma yayınlıyoruz. Günümüz gençliğine de bu şekilde ulaşmaya çalışıyoruz.
Neden Kıyam ismini seçtiğimize gelecek olursak; biz öncelikle Müslümanlar olarak birçok kavramımıza yabancılaştığımızı düşünüyoruz. Kıyam da bu kavramlardan biri. Çok anlamlı ve hedefi olan bir kavram. Bizim duruşumuza da uyan bir isim. Özellikle yaşadığımız şu çağda ‘Dik Durmak’ Müslümanlar için en önemli hususlardan biri. Bu bağlamda Kıyam anlamına yüklediğimiz mana tam olarak şu şekilde;
“Müzik sanatı, insanlığın varoluşundan, günümüze kadar varlığını sürdürmektedir ve tarihi, insanlık tarihi kadar eskidir. Hayatın ve doğanın bir ritmi, bir melodisi vardır. İnsan da bu ahenk içerisinde yaşamını sürdürür. Doğadaki kuş cıvıltısı, denizdeki dalga sesi, havanın meltem esintisi gibi sayısız örneğe, hangi insan kulak kabartıp da hoşlanmaz ki. İşte bu hoşlanma, bu güzele olan meyil fıtratımızda da mevcuttur. O yüzden varlığımızı saran her türlü ritim ve melodi bize huzur verir. Mamafih insanoğlu, tabiattaki ve insanın nefsindeki fıtratı bozmuş ve bu dengeyi kaybetmemizi sebep olmuştur. Batının maddeci, hazcı, hedonist zevk anlayışı bizi tektipleştirip, sürüleştirmektedir. Batı medeniyeti değerleri ve küresel kapitalizm, tabiatı paramparça etmektedir. İşte bu bağlamda öncül olarak, varlığımıza saldıranlara karşı ontolojik bir çağrıdır Kıyam. Her tür sömürüye, ahlaksızlığa, zulme ve kirliliğe baş kaldırıştır.
Kısaca ekini ve nesli ifsat edenlere bir dik duruştur Kıyam.”
Burak: “Müzik ruhun gıdasıdır.” diye bir klişe var. Buna katılıyor musunuz? Müzik sizce ne ifade eder?
Grup Kıyam: Ruhun gıdasının ne olduğunu aslında Rabbimiz bize Rad Suresi 28. Ayette, ‘Kalpler yalnız Allah’ı anmakla mutmain’ olur diyerek öğretmektedir. Ruhun birçok gıdası vardır fakat birincil olarak Vahye uygun yaşamak zihnimizi ve bedenimizi huzura eriştirir. Bu birincildir,öncüldür. Bunun dışında insanoğlu güzele meyilli bir fıtrata sahiptir. Sanat da bu bağlamda ortaya çıkar. İnsanın, güzel olana meyletmesi ile doğayı ve kendini keşfetme merakından. O yüzden Sanat dallarının birçoğu evrensel bir dile sahiptir. Müzik sanatından örnek vermek gerekirse bazen sözlerini anlamadığınız bir eseri dinlediğiniz sırada irkildiğinizi hissedersiniz. İşte bu melodinin gücüdür. İnsana anlatmak istediğinizi daha evrensel olan bir dille anlatmak müzik ile mümkündür. Mamafih bu gücü doğru kullanmaktır esas olan. Müziğe ve sanata verdiğimiz anlam da, burada devreye girer. Bizim müziğe yüklediğimiz anlam ise Müslüman olarak, asıl amacımız doğrultusunda anlatmak istediklerimizi daha kolay aktarabileceğimiz bir araç olmasıdır. Kendi kavramlarımızla anlatmak gerekirse kısaca, Tebliğin evrensel bir dilidir Müzik.
Burak: Her şairin bir poetikası vardır. Ben her müzisyenin de bir poetikasının olduğu kanaatindeyim. Bu kanaatime katılıyor musunuz? Katılıyorsanız Grup Kıyam’ın poetikası nedir?
Grup Kıyam: Tabii ki. Poetika kavramı genel olarak şiir ile anılsa da artık birçok sanat dalı için kullanılıyor. Bu bağlamda her müzisyen için de bir poetikadan bahsetmek mümkün. Kısaca cevap vermek gerekirse Grubumuzun “poetikası” daha önce de söylediğimiz gibi öncül olarak Müslüman kimliğin inşasıdır. Daha sonra da yaptığı işi güzel yapmak ve karşı tarafa en güzel şekilde ulaştırmaktır. Bunu yaparken de gayemiz kolektif ruhu diri tutup kardeşlik bağlarını korumaktır. Bir okul gibi büyümek ve yeni nesillere, bin başak tanesi verecek tohumlar ekmektir.
Burak: Çocuk Şarkıları isminde bir albümünüz var. Çok kaliteli sözlere ve fonlara sahip şarkılar. Gerçekten muazzam bir fikir. Bu fikir nasıl ortaya çıktı?
Grup Kıyam: Öncelikle teşekkür ederiz. Az önce belirttiğimiz gibi bin başak tanesi verecek, bismillah boylu çocuklar için bir şey yapmamak mümkün değil zaten. Çocuk şarkıları albümü aslında bir sebebin sonucu gibidir. Çocukluğumuzdan beri gerek müzikle gerek de diğer sivil eğitimlerle büyüdük. Mesela eylemlerin en heyecan verici ve en küçük grupları olduk çoğu zaman. Küçüklüğümüzden beri hem ezgiler hem de eğitici şarkılarla büyümek bize çok avantaj sağladı diyebiliriz. Büyüdüğümüzde ise neden biz de yapmıyoruz sorusu oluştu tabii. Özellikle bu soruyu aklımıza sokan ilk kişi, Özgür Çocuk Kulübü yöneticisi Zehra Türkmen Ablamız oldu. “Gençler, çocuklarla bir çocuk şarkıları albümü yapamaz mıyız?” diye bir soru/teklif ile gelince böyle bir albüm kaçınılmaz oldu. Çok neşeli ve zahmetli bir serüven sonucunda albümü yayınladık. Çok da memnunuz. Şimdi ise ikinci Çocuk Şarkıları albümünü tasarlıyoruz. Bu da müjdemiz olsun 😊
Burak: Mehmet Akif ve Ali Emre gibi kalemi güçlü şairlerin şiirlerini bestelemek nasıl bir duygu? Ve bestelerken zorlanıyor musunuz?
Grup Kıyam: Üstat Mehmet Akif çok değerli bir şahsiyet ve inanılmaz bir kalem. Akif’in birkaç şiirini besteledik fakat daha yayımlamadık. Zorlukla beraber büyük bir onur kaynağı bizler için. Özene bezene seçilmiş kelimeleri aynı özenle bestelemek gerekir ve bu zor bir iş. İmkânımız olursa Üstat Akif’i anlatan bir eser de yapmak istiyoruz aslında. Ali Emre ise hem edebiyat camiası hem bizim için çok değerli bir isim. Şahsiyetiyle, duruşuyla ve kalemiyle örnek aldığımız bir sanat büyüğümüz. Yaşadığımız çağın Akif’i olarak gördüğümüz, diz çökmeyen bir kalem olan Ali Emre’nin şiirlerini bestelemek bizim için mutluluk verici. Yaptığımız müziğin söz değeri olması açısından şairler bizim için mümbit bir toprak gibi aslında. Müzik teknik olarak bir emek gerektirdiği için çoğu zaman edebi yönü zayıf kalabiliyor. Böyle önemli şairlerin şiirlerini bestelemek ise gerek sözün güzel kullanımını gerekse de müziğin edebi yönünü artırıyor. Bizim yaptığımız müzik de ise saz kadar söz de değerlidir. Anlatmak istediğimizi şiirle çok daha kolay anlatabiliyoruz. Zor ama çektiğiniz zahmete değiyor.
Burak: Yeni çıkan İkra Albümünüzden de biraz bahsedebilir misiniz? İkra bu topluma ne söylüyor?
Grup Kıyam: Yeni albümümüz ‘İkra’ 14 eserlik yeni ve özgün çalışmalarımızın olduğu bir albüm. İkra’ya müzikalite olarak baktığımızda birçok müzik formuna yer vermeye çalıştığımızı göreceksiniz. Blues formundan Rap formuna kadar geniş müzikal alt yapısı olan bir albüm olduğunu söyleyebiliriz. Onun dışında, anlattıklarımız, söylediklerimiz hep bizim meselelerimiz. Yani dertlerimiz, hüzünlerimiz, seviçlerimiz, coşkularımız. Bize dair ne varsa bahsetmeye çalıştığımız bir albüm. Endülüs’ten, Mısır’a Suriye’den Doğu Türkistan’a Bosna’dan Filistine uzanan bir ağ niteliği taşımakta İkra.
Aslında ‘İkra’ bizim için ayağa kalkmanın adıdır. Güneşe uzanmanın. Ay ışığında yol almanın. Kirlenmişliği, bozulmuşluğu ve kuşatılmışlığı kırmak için hesap yapmanın ve sapa sağlam bir kulp bulmak için çaba göstermenin adıdır. Sizin de İkra’yı baştan sona dinlediğinizde bunlara benzer duyguları hissedeceğinizi umut ediyoruz…
Burak: Bu güzel söyleşi için çok teşekkür ederiz.
Grup Kıyam: Estağfirullah bizde size teşekkür ederiz. Çalışmalarınızda başarılar dileriz.